Tips voor beginnende beleggers ABN AMRO.
Tips voor beginnende beleggers
De markt is moeilijk te timen
Als u wilt dat uw vermogen wat oplevert, kunt u overwegen om te gaan beleggen. Maar hoe kunt u zelf een instapmoment bepalen? En welke valkuilen zijn er voor beginnende beleggers? Beleggingsexpert Ralph Wessels van ABN AMRO en belegger en ondernemer Pim van Houten geven tips.

Pim van Houten, eigenaar van Van Houten PR & Communicatie, belegt sinds 4 jaar. Hij laat, zoals veel beleggers, de verdeling van zijn inleg over aan de experts van de bank. Maar hij bepaalt wel zelf hoeveel geld hij erin stopt en wanneer. “Ik kies voor gemak”, zegt hij. Een vastomlijnd doel – bijvoorbeeld sparen voor pensioen – heeft hij nog niet. “Ik wil gewoon dat mijn geld wat oplevert”, licht hij toe. “Op de spaarrekening levert het niets meer op.”

Geen garanties
Pim noemt zichzelf ‘een niet heel risicovolle belegger’. Proberen de markt te timen doet hij niet. “Natuurlijk houd ik het nieuws wel in de gaten, en als er grote veranderingen zijn, leg je weleens wat extra in – of juist niet.” Maar aan echt timen – hoog inzetten op het juiste moment in de hoop op een mooi rendement – waagt hij zich niet.

Dat is verstandig, zegt Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO MeesPierson. “Om de markt te kunnen timen, moet je er héél dicht op zitten. En dan nog heb je totaal geen garantie.” Particuliere beleggers doen er dan ook goed aan daar voorzichtig in te zijn, vindt hij. “Als je belegt voor de lange termijn, dan moet je je niet richten op de momenten waarop de markt heftig beweegt.” Tijdens een crisis is de bodem lastig te ‘prikken’. Voor de lange termijn is het aan te raden om te wachten op het echte herstel. “Dan mis je de eerste 5% van het herstel misschien, maar zit je wel veiliger.”

Emotie
Particuliere beleggers laten zich soms iets te veel leiden door emotie, constateert Ralph. “Tijdens de bankencrisis of de eurocrisis wordt dan in paniek alles verkocht. Doorgaans stappen ze dan weer hoger in dan ze zijn uitgestapt. Daar win je niets mee.” Laat u dus niet bang maken. Wanneer mensen beleggen voor de lange termijn, dan komen er nu eenmaal crisissen voorbij – en die gaan ook weer over. Sinds de crisis van 2008 is de koers van de Dow Jones in amper 10 jaar tijd alweer verdriedubbeld.

Pim heeft dat advies vanaf het begin ter harte genomen. “Soms is er sprake van een terugval”, vertelt hij. “Dan is de waarde van je portefeuille opeens gedaald. Dan is het wat mij betreft een kwestie van rustig afwachten tot de storm voorbij is en het overlaten aan de experts.”

Spreiden
Aan de andere kant pakt Pim ook wel eens zijn winst. “Wanneer ik privé wat extra nodig heb, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe auto.” Ralph vindt dat verantwoord. “Een stukje winst nemen kan altijd.” Wel waarschuwt hij dat mensen niet moeten gaan beleggen om snelle winsten te maken. “Dat is geen beleggen, maar gokken. Beleggen is gewoon saai”, zegt hij met een knipoog. Ook niet doen: beleggen met geleend geld. “Leg alleen geld in dat je echt kunt missen.”

Hoewel de markt moeilijk te timen is, raadt Ralph beleggers wel aan zich te verdiepen in de eigen portefeuille, de inleg te spreiden over verschillende producten en regio’s en het nieuws te volgen. “Je moet weten of de rente stijgt of daalt, hoe het economisch klimaat is en welke effecten dit heeft op jouw beleggingen.” En, voegt hij daar aan toe, laat je niet leiden door de massa, want die loopt meestal achter de feiten aan. Semi-serieus: “Ik zeg altijd: als je bij de bakker hoort dat je moet gaan beleggen, dan weet je dat het tijd is om eruit te stappen.”

Beleggen bij ABN AMRO
Meer weten over beginnen met beleggen? Start met de handige checklist voor beleggen of bekijk onze beleggingsvormen:

Begeleid Beleggen: u belegt in 1 van de 6 ABN AMRO Profielfondsen
Zelf Beleggen: u handelt zelfstandig en actief in de door u gewenste beleggingsproducten
Vermogensbeheer: met persoonlijk adviseur en uitgebreide rapportages, beschikbaar vanaf € 50.000 (minimuminleg)
Risico’s van beleggen
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Met beleggen kunt u een deel van uw inleg verliezen. Beleg alleen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. Kent u de risico’s van beleggen? Dan kunt u beter bepalen of u die risico’s wilt lopen.

steps jurkStudent en beleggen? Bijverdienen op een leuke manier Studentenpolis.
Op een leuke manier bijverdienen als student? Beleggen kan een goede optie zijn. Voordat je als student gaat beleggen dien je alleen wel drie zaken goed in de gaten te houden. Ten eerste: ga alleen beleggen met geld dat je kunt missen, ga dus niet aan de slag met geleend geld. Ten tweede: verdiep je eerst in het onderwerp beleggen en ten derde: begin met oefenen voordat je met echt geld aan de slag gaat.

Diverse brokers bieden tegenwoordig een mogelijkheid aan om te oefenen met virtueel geld. Op deze manier kun je het beleggen eerst onder de knie krijgen alvorens je besluit met echt geld te gaan beleggen.

BIJVERDIENEN OF SPAREN VOOR LATER MET BELEGGEN
Beleggen kan voor je als student een mogelijkheid zijn om wat extra vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld om later wat extra geld achter de hand te hebben of om een leuke cent voor nu bij te verdienen. Beleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen. Beleggen is wel risicovol, zeker wanneer je nog maar een beginnende belegger bent komt er veel op je af als het om beleggen gaat. Wanneer je begint met beleggen kun je het beste kiezen voor beleggen in beleggingsfondsen of beleggen in waardevaste en toonaangevende bedrijven in binnen en/of buitenland. Bepaal van te voren hoeveel je maximaal kunt inleggen en zet niet te hoog in.

DIRECT AAN DE SLAG MET BELEGGEN
Bij diverse online brokers kun je direct aan de slag met beleggen, ook wanneer je nog jong / student bent. Belangrijkste is dat je 18 jaar of ouder bent wanneer je zelfstandig wilt gaan beleggen. Voorbeelden van online brokers zijn Plus500, Binck, Lynx, Alex en DeGiro. De meeste online brokers bieden de mogelijkheid aan om te oefenen met virtueel geld of mee te doen met een beursspel / beleggingsgame. Op deze manier kun je oefenen met beleggen en beter beoordelen of beleggen iets voor je is. Het leuke van het oefenen is dat je aan de slag gaat met beleggen op echte beursmarkten, maar je vermogen loopt geen risico. Een nieuwe en populaire manier van beleggen gericht op jonge studenten is BUX. Met een app voor iOS of Android kun je direct starten met beleggen.

BELASTING BETALEN OVER INKOMSTEN DIE JE VERGAART MET BELEGGEN
Over inkomsten die je vergaart met beleggen moet je belasting betalen. Dit valt onder box 3 (sparen en beleggen). Bij box 3 heb je te maken met vermogensrendementsheffing en een heffingsvrij vermogen. Op de website van de Belastingdienst kun je exact zien wat de regels zijn. Advies kan ook ingewonnen worden via de Belastingtelefoon op het gratis telefoonnummer 0800-0543. Hou wel je burgerservicenummer bij de hand.

PAS OP WANNEER JE STUDIEFINANCIERING ONTVANGT
Mocht je recht hebben op studiefinanciering, let dan goed op wat je maximaal in een bepaald jaar mag bijverdienen. Indien je namelijk de grens voor bijverdienen nadert, moet je je studiefinanciering stopzetten. Indien je dat niet doet en het blijkt dat je te veel hebt bijverdiend, dan moet je het bedrag terugbetalen dat je boven de grens hebt bijverdiend. Voor studenten die een opleiding volgen op een HBO of universiteit geldt er vanaf september 2015 geen studiefinanciering (basisbeurs) meer. In het nieuwe stelsel moet de studiefinanciering geleend worden, dan kan via DUO. Mocht dit op jou van toepassing zijn, dan mag je gewoon onbeperkt bijverdienen.

ALS STUDENT GOEDKOOP GELD LENEN BIJ DUO EN HIERMEE BELEGGEN?
Voor veel studenten is geld lenen noodzakelijk om de studietijd door te komen. Een nieuwe trend onder studenten is om extra geld te lenen bij DUO in verband met de lage rente die over het geleende geld betaald moet worden. Deze rente is lager dan de gemiddelde spaarrente. Je zou het dus kunnen zien als ‘gratis geld’. Veel studenten lenen extra om iets achter de hand te hebben, voor een huis of voor een wereldreis. Er zijn ook studenten die het geld overboeken naar een beleggingsrekening. Dat is behoorlijk risicovol. Je kunt namelijk beter beleggen met geld dat je kunt missen, bijvoorbeeld spaargeld dat je al hebt. Ga dus niet met geleend geld aan de slag. Bovendien is het geld dat je leent bij DUO bestemd voor je studie en niet om andere zaken mee te doen. Er zit bovendien nog een risico aan geld lenen. Wanneer je schuld te hoog is, kan het lastiger zijn om later een hypotheek af te sluiten. Wees dus voorzichtig.

POPULAIRE (ONLINE) BROKERS WAARBIJ JE AAN DE SLAG KUNT GAAN MET BELEGGEN
Plus500
Plus500 is ideaal om beleggen uit te proberen. Bij Plus500 is het mogelijk om eerst aan de slag te gaan met een gratis demo-account. Wanneer je besluit met echt geld te gaan beleggen ontvang je 25 euro bonus. Beleggen kan op diverse manieren: via je PC, laptop, smartphone of online Webtrader.

DeGiro
Beleg tegen lage tarieven, wereldwijd en zonder verborgen kosten. Het is mogelijk om binnen 10 minuten te beginnen met beleggen met de gebruiksvriendelijke trader. Overboeken kan snel en makkelijk met iDeal.

Lynx
Bij Lynx is het mogelijk om via een razendsnel handelsplatform te beleggen tegen lage tarieven. Je kunt een gratis informatiepakket aanvragen bij Lynx. Dit pakket is inclusief een gratis beleggingsboek (11 Superstrategieën van ’s werelds grootste goeroes).

Binck Basic
Wanneer je begint met beleggen via Binck Basic ontvang je tijdelijk 200 euro gratis transactietegoed. Het grootste voordeel van Binck Basic is dat je geen last hebt van vaste kosten en dus ook niet van een service fee.

Alex
Open direct een beleggingsrekening bij Alex en begin met Zelf Beleggen. Je kunt beleggen op diverse platformen, bijvoorbeeld online via het webplatform en smartphone. Er zijn ook diverse tools beschikbaar zoals de fondsenwijzer en fundamentele analyse.

ING
Via de ING is het mogelijk om direct een online beleggingsrekening aan te vragen. Wanneer je begint met beleggen bestaat er de mogelijkheid om eerst te oefenen met een schaduwportefeuille.

Rabobank
De Rabobank helpt je om op een verstandige manier te beleggen. Het is mogelijk om zelf te beleggen of het geld te laten beleggen door ervaren experts.

BELEGGEN MET VIRTUEEL GELD
Ben je student en wil je kennismaken met beleggen? Probeer eens BUX! Met BUX kun kun je op een makkelijke manier beleggen. Oefen eerst met virtueel geld (funBUX) voordat je gaat beleggen met echt geld (seriousBUX). Er zijn ook BUX Battles, dit is een game waarbij je de strijd aangaat met je vrienden om te zien wie de beste beurshandelaar is. BUX is populair onder studenten.

eleggen voor beginners Flexbeleggen.
Beleggen voor beginners. Het platform van is speciaal voor beginnende beleggers waar duidelijkheid en eenvoud centraal staan. Een complex handelsplatform is voor de beginnende belegger vaak niet te overzien. De vele mogelijkheden en complexe coderingen werken in dit geval tegen de belegger.


 

Goudkoers vandaag

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs,